Wanneer je als werknemer twee jaar of langer in dienst bent geweest bij je werkgever en ontslagen wordt, heb je recht op een financiële vergoeding. Deze vergoeding wordt ook wel de transitievergoeding genoemd. In deze regeling, actief ingevoerd in juli 2015, maakt het niet uit of je een tijdelijk of vast dienstverband had. De vergoeding is bedoeld om bijvoorbeeld scholingen te bekostigen om de overstap naar je volgende baan te vergemakkelijken.

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van twee gegevens: je maandsalaris en het aantal jaren dat je in dienst bent  geweest. In 2017 bedroeg de vergoeding maximaal 77.000 euro bruto. In 2018 is dit bedrag verhoogd naar maximaal 79.000 euro. Wanneer je jaarsalaris hoger dan het maximumbedrag, dus 79.000 euro, is krijg je maximaal één bruto jaarsalaris. Het kabinet heeft echter nog meer plannen met de transitievergoeding, zoals te lezen is in het regeerakkoord. Denk hierbij onder andere aan verzachtende omstandigheden voor werkgevers, verruimingen in de regeling en veranderingen in de opbouw. Lees hier meer over wat deze veranderingen precies inhouden en wat het voor u als werkgever gaat betekenen.